Produkty regionalne

Podróż kulinarną warto zacząć od obwiedzenia strefy produktów regionalnych.  Wybraliśmy producentów wyrobów lokalnych polskich jak i tych zagranicznych.
W sobotę zapraszamy na gotowanie na żywo z Mateusz Zielonka Masterchef !
Mateusz Zielonka – Wrocławianin, zwycięzca 6. edycji Masterchef, profesjonalny freestylowy snowboardzista, surfer, skateboardzista, tworzy kuchnię autorską, twistuje stare przepisy.

Krótki pokaz kulinarny kuchni marokańskiej

Opowiemy o kuchni marokańskiej, przyprawach i pokażemy jak przyrządzić tajine wegetariański lub tajine – kurczak z kiszonymi cytrynami. Przygotujemy również Kefta Tajine ( wołowina z jajkami). To niebywałe, jak ta potrawa wygląda, jak smakuje i jak szybko da się ją przygotować!
A wszystko to podane w oryginalnej ceramice Tajine.
Wiesław Wróblewski
Kucharz organizator wydarzeń kulinarnych podróżnik zajmuje się gastroturystyką.
Na targach przygotuje dla was kultową węgierską zupę rybną haláslé,oraz gjuvecz danie wegańskie pochodzące z gór o nazwie Rodopy.

Marcin Korczak – Chef / Restauracja Piwnica Świdnicka

Marcin ma 38 lat i pochodzi z Łodzi. Od ponad 20 lat w gastronomii. Pasja do ciągłego zdobywania nowych umiejętności prowadziła go między innymi przez staże w Hiszpanii, Francji, Danii. Lata doświadczenia sprawiły, że poznał wiele kuchni świata (także molekularną), jednak najbardziej lubi i ceni kuchnię polską z elementami nowoczesnej. I takie dania przede wszystkim znajdziecie w menu Piwnicy Świdnickiej [@piwnicaswidnickawroclaw]. Ma dryg do artystycznych kompozycji na talerzu- to prawdziwa uczta i dla oczu, i dla podniebienia każdego. W jego pracy prócz smaku zawsze wyczuwalna jest świetna atmosfera i dobra zabawa. Zaraża uśmiechem, jest znany z tego, że bez ogródek mówi prosto z mostu, co myśli. Uwielbia prawić komplementy, ale najbardziej kocha gotować i pracować z ludźmi. Przeczytajcie, jak odpowiada na pytania poniżej i poznajcie kilka smaczków z jego życia!

Najdziwniejsza rzecz, jaką zjadłeś to… szarańcza i grillowana tarantula.
Masz obsesję na punkcie… swojego auta.
Nie lubisz jeść… nie ma takiej rzeczy. Jestem wszystkożerny.
Najważniejszy składnik w kuchni to… szef kuchni i zgrany zespół.
Gdybyś do końca życia mógł jeść tylko jedną rzecz to byłby to… makaron muszelki.
Gdybyś nie był Szefem kuchni byłbyś… pewnie informatykiem w jakimś 'korpo’. Skończyłem Wyższą Szkolę Informatyki i bardzo chciałem iść w tym kierunku, ale miłość do garnków wygrała.