W ramach Festiwalu Kulinarnego będzie na Was czekać strefa Produktów Regionalnych

Oto co przygotowali dla Was nasi wystawcy:

🔸 Gospoda Kruszyna – pierogi, ciasto, żurek

🔹 Eldorado przypraw– przyprawy naturalne, zioła

🔸 Pilchówka Andrzej Pilch – wędliny

🔸 Bałkańskie Smaki – przyprawy i przetwory bułgarskie

🔸 KochamOliwki.pl – na zdrowie – oliwki hiszpańskie

🔹 Pizca del mundo -yerba, kawa, herbata

🔹 Turecki Market – baklawa, chalwa, lokum i inne tureckie przysmaki

🔸 Wino i ser – wina lane i butelkowane z regionu Moraw

🔹 Browar Stu Mostów – piwo rzemieślnicze

🔸 Piekarnia Vitafit – naturalne pieczywo

🔸 Przemyskie oleje – oleje, octy, ucierane płatki róży

🔸 Bee therapy -miody, suszone owoce z miodem, pasty i kremy miodowe, rolobzyki, czekolady

🔸NASA Grzegorz Cebula- sery podhalańskie, moskole, przetwory


A poniżej przedstawiamy gości Festiwalu Kulinarnego, zapraszamy na pokazy gotowania na żywo!

DAWID BUDZICH

Gotuję od 14-nastego roku życia. Gotowanie definiuję jasko sztukę z miłości do ludzi i hołd darom natury. Swoją przygodę zacząłem od popularnego telewizyjnego talent show- MasterChef, pomimo iż byłem najmłodszym uczestnikiem programu (18 lat) dotarłem do półfinału. Miałem okazję gotować dla Gordona Ramsay-a i Michela Roux ( *** Michelin od ponad 30 lat). W swojej intensywnej drodze zawodowej gotowałem w restauracjach uhonorowanych gwiazdkami Michelin i prowadziłem m.in. autorski program w Telewizji Polskiej. Swoją karierę prowadzę dwutorowo, łącząc rozwój profesjonalnych umiejętności związanych z zawodem który reprezentuję i działaniami wizerunkowymi w ogólnie pojętych mediach. Uważam że solidne podstawy sztuki kulinarnej są jedyną gwarancją rzetelnego reprezentowania tej branży. Na co dzień studiuję wzornictwo o specjalności FOODDESIGN , zdobywając tam niedocenianą
wiedze teoretyczna i przekładam ją na praktyczne zastosowania pracując w najlepszej restauracji w Polsce wg Michelin i Gault&Millau, rozwijając nowatorska wizje kuchni wg filozofii „note by note” pod okiem Andrea Camastra. Dodatkowo realizuję zlecone autorskie projekty dla marek, z którymi współpracuję.


MARCIN KORCZAK

Pochodzi z Łodzi . Pasja do gotowania i ciągłego zdobywania nowych umiejętności prowadziła Go między innymi przez staże w Hiszpanii, Francji,Dani.

19 lat w gastronomii. Gotowanie to jego pasja. Lata doświadczenia sprawiają, że poznał wiele kuchni Świata a także kuchnię molekularną jednak z zamiłowania najbardziej lubi kuchnię polską z elementami nowoczesnej


WIESŁAW WRÓBLEWSKI

Doradca kulinarny, propagator kuchni i kultury regionalnej Beskidów, Węgier i Bałkanów, od ponad 10 lat organizator Festiwali i konkursów kulinarnych o charakterze międzynarodowym. Właściciel firmy Bacówka u Wiecha Bałkańskie Smaki i nie tylko.

Wielki pasjonat i propagator smaków.


ANDRZEJ JACKOWIAK

Jestem dyplomowanym mistrzem w zawodzie kucharz z 20 letnim doświadczeniem, które zdobywałem w kraju jak również zagranicą. Moje doświadczenie obejmuje pracę na stanowisku kucharz, szef kuchni oraz executive szef w różnych obiektach ( hotele, restauracje).

Członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro – Toques  Polska od 10 lat obecnie członek Zarządu i Skarbnik Stowarzyszenia. W swojej długoletniej pracy kieruję się zasadą, iż to gość jest  pierwszym odbiorcą i opiniodawcą moich usług i jego zdanie jest dla mnie najważniejsze. Lubię łączyć wiedzę na temat konkretnych dań z historią ich pochodzenia, staram się dopasowywać proponowanym menu do tego, co wyjątkowe dla konkretnego obiektu, czy regionu.

Potrawy, które tworzę dopieszczam przyjemnymi wizualnymi doznaniami, tak, by w całości powstał produkt cieszący kubki smakowe i oczy. Jestem miłośnikiem szeroko pojętego dobrego smaku, zarówno w tworzeniu dań, jak i ich podawaniu. 

KLASA jest tym słowem, które wiedzie mnie przez życie prywatne i zawodowe, inspiruje i motywuje do rozwijania moich kompetencji i umiejętności.  Nieustannie staram się poszerzać swoją wiedzę z zakresu gastronomii, śledzić nowe trendy oraz uczestniczyć w różnych szkoleniach i warsztatach. 

Zapraszam do pałacowej restauracji, będę zaszczycony móc Państwa gościć. 


GOSPODA 8 RYB

Gotował będzie szef kuchni Dariusz Pietrzyk i zastępca szefa kuchni Łukasz Nowosielski Gospody 8 Ryb.

Pierwsze skojarzenie ze Stawami Milickimi jest zawsze takie samo: karp! Ryba, którą tak chętnie spożywamy podczas wigilii poza sezonem cieszy się mniejszą popularnością. Kto odwiedzi Gospodę w Rudzie Sułowskiej ma szanse spróbować, jak ciekawe i smaczne są dania z tej ryby przez cały rok. Nasze Menu udowadnia, że karp milicki, to ryba którą można podawać na nieskończenie wiele sposobów i każdy jest dobry.

Serwujemy też inne gatunki ryb słodkowodnych: jesiotra, suma, amura, tołpygę, lina, okonia – wszystkie warte poznania. Niemniej zdrowe niż te morskie, a na pewno świeże, bo hodowane w Stawach Milickich. Pyszne i zdrowe bogactwo Doliny Baryczy.

Nasze Menu opiera się rybach, bo na tym znamy się najlepiej na świecie, ale dla smakoszy mamy też ciekawe dania z innych regionalnych produktów.

Będziemy przygotowywać dania ze świeżych ryb z naszej nowo otwartej przetwórni. Filety nacinane z karpia milickiego oraz z amura.

Gotowe do przyrządzenia przetworzone ryby, które niebawem będzie można kupić w sklepach.

Dodatkowo w skład dań wejdą inne produkty lokalne z Doliny Baryczy.

Międzynarodowe Targi Turystyki i czasu wolnego | Wrocław