W ramach Festiwalu Kulinarnego będzie na Was czekać strefa Produktów Regionalnych


A poniżej przedstawiamy gości Festiwalu Kulinarnego, zapraszamy na pokazy gotowania na żywo!

Roman Wegnerowicz – Karczma Górecznik

Stylem nawiązuje do architektury Doliny Baryczy, czerpiącej garściami z tradycyjnego budownictwa pruskiego. Kuchnią zaś do tradycji Górecznika, gdzie od początku królowały ryby. Karczma Górecznik znajduje się zaledwie kilka kilometrów od miejsca, gdzie swój bieg rozpoczyna rzeka Barycz. Położenie oraz przywiązanie do tradycji nadaje temu miejscu wyjątkowy klimat oraz charakter. Obiekt skąpany jest wśród lasów oraz stawów należących niegdyś do księcia Radziwiłła, który realizował na tym terenie rozbudowaną gospodarkę leśną oraz rybną. Budynek Karczmy i Hotelu Górecznik leży przy starej drodze krajowej numer 11 (dziś droga wojewódzka 490), zaledwie 2 minuty drogi od zjazdu z Obwodnicy Ostrowa Wielkopolskiego w ciągu drogi ekspresowej S11.

W menu lokalu znajdziemy zarówno dania z ryb słodkowodnych, jak i morskich. Karp serwowany w naszej Karczmie pochodzi z Gospodarstwa Rybackiego Karola Girusa w Możdżanowie, w gminie Sośnie i trafia do nas w ramach tzw. Krótkiego Łańcucha Dostaw. Zarówno karp, jak i nasze dania z ryb słodkowodnych certyfikowane są prestiżowym znakiem Dolina Baryczy Poleca, który odnawiany jest corocznie.

W klimatycznym wnętrzu z kominkiem oraz ogromnym akwarium, gdzie zatopiona została wioska rodem z Doliny Baryczy serwowane są też pyszne własnoręcznie robione lody rzemieślnicze, firmowa kawa górecznikowa oraz desery. Latem zapraszamy na wędzoną rybę na drewnianych tarasach, przez cały rok natomiast na Piwo Górecznikowe stworzone specjalnie dla nas w rzemieślniczym Browarze Jan Olbracht w Piotrkowie Trybunalskim.

Nasza Karczma jest swoistą hybrydą restauracji i baru szybkiej obsługi. Nie oferujemy obsługi kelnerskiej a’la carte. Danie zamawiane są przy kasie, po czym każdy Gość otrzymuje od kasjera numerek, który trzeba położyć na czarnej macie stolika. Dzięki temu rozwiązaniu wiemy, gdzie przynieść ciepłe danie. Ten sposób funkcjonowania powoduje pewne problemy związane z tym samym czasem doniesienia dania do stolika. Wyjaśnienie: w naszej Karczmie mamy dwie kuchnie: główna – obsługującą dania rybne, mięsne, przystawki, zupy, sałatki, burgery oraz drugą letnią kuchnię, która produkuje naleśniki, wydaje lody, lodowe desery, ciasta oraz kawę. Wszystkie dania z karty można zamówić w kasie głównej, ale trzeba mieć na uwadze, że przy sporym obłożeniu w lokalu oraz przy pewnej konfiguracji zamówienia obsługa może nie donieść dań w tym samym czasie.

Szefami kuchni Karczma&Hotel*** Górecznik są Roman Wegnerowicz oraz Tomasz Różański.


Marcin Korczak – Szef Kuchni Piwnicy Świdnickiej

Dusza człowiek z sercem na talerzu! Jest charyzmatyczny, pracowity, zawsze pełen energii i nowych pomysłów. Gotowania uczył się w renomowanych restauracjach m.in. we Francji i Hiszpanii. I robi to fenomenalnie od ponad 20 lat. Jego talerze grzeszą i smakiem, i urodą! Jak sam twierdzi również ułożenie jedzenia na talerzu musi być sztuką, ponieważ najpierw jemy oczami. Prywatnie fan motoryzacji, uprawiający wyścigi samochodowe w roli kierowcy.


WIESŁAW WRÓBLEWSKI

Doradca kulinarny, propagator kuchni i kultury regionalnej Beskidów, Węgier i Bałkanów, od ponad 10 lat organizator Festiwali i konkursów kulinarnych o charakterze międzynarodowym. Właściciel firmy Bacówka u Wiecha Bałkańskie Smaki i nie tylko.

Wielki pasjonat i propagator smaków.


ANDRZEJ JACKOWIAK

Jestem dyplomowanym mistrzem w zawodzie kucharz z 20 letnim doświadczeniem, które zdobywałem w kraju jak również zagranicą. Moje doświadczenie obejmuje pracę na stanowisku kucharz, szef kuchni oraz executive szef w różnych obiektach ( hotele, restauracje). Członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro – Toques Polska od 10 lat obecnie członek Zarządu i Skarbnik Stowarzyszenia W swojej długoletniej pracy kieruję się zasadą, iż to gość jest  pierwszym odbiorcą i opiniodawcą moich usług i jego zdanie jest dla mnie najważniejsze. Lubię łączyć wiedzę na temat konkretnych dań z historią ich pochodzenia, staram się dopasowywać proponowanym menu do tego, co wyjątkowe dla konkretnego obiektu, czy regionu. Potrawy, które tworzę dopieszczam przyjemnymi wizualnymi doznaniami, tak, by w całości powstał produkt cieszący kubki smakowe i oczy. Jestem miłośnikiem szeroko pojętego dobrego smaku, zarówno w tworzeniu dań, jak i ich podawaniu. 

KLASA jest tym słowem, które wiedzie mnie przez życie prywatne i zawodowe, inspiruje i motywuje do rozwijania moich kompetencji i umiejętności.  Nieustannie staram się poszerzać swoją wiedzę z zakresu gastronomii, śledzić nowe trendy oraz uczestniczyć w różnych szkoleniach i warsztatach. Zapraszam do pałacowej restauracji, będę zaszczycony móc Państwa gościć.

DAWID BUDZICH

Gotuje od 14-nastego roku życia. Gotowanie definiuje jasko sztukę z miłości do ludzi i hołd darom natury. Swoją przygodę zaczął od popularnego telewizyjnego talent show- MasterChef, pomimo iż byłem najmłodszym uczestnikiem programu (18 lat) dotarł do półfinału. Miał okazję gotować dla Gordona Ramsay-a i Michela Roux ( *** Michelin od ponad 30 lat). W swojej intensywnej drodze zawodowej gotował w restauracjach uhonorowanych gwiazdkami Michelin i prowadził m.in. autorski program w Telewizji Polskiej. Swoją karierę prowadzi dwutorowo, łącząc rozwój profesjonalnych umiejętności związanych z zawodem który reprezentuje i działaniami wizerunkowymi w ogólnie pojętych mediach. Uważa, że solidne podstawy sztuki kulinarnej są jedyną gwarancją rzetelnego reprezentowania tej branży.
Na co dzień studiuje wzornictwo o specjalności FOODDESIGN , zdobywając tam niedocenianą wiedzę teoretyczną i przekłada ją na praktyczne zastosowania pracując w najlepszej restauracji w Polsce wg Michelin i Gault&Millau, rozwijając nowatorska wizje kuchni wg filozofii „note by note” pod okiem Andrea Camastra. Dodatkowo realizuje zlecone autorskie projekty dla marek, z którymi współpracuje. Ambasador marki Philipiak Milano

Międzynarodowe Targi Turystyki i czasu wolnego | Wrocław