W ramach Festiwalu Kulinarnego będzie na Was czekać strefa Produktów Regionalnych
Oto co przygotowali dla Was nasi wystawcy:
🔹 Browar Profesja -piwo rzemieślnicze
🔸 Kozacka Chatka – potrawy kuchni ukraińskiej
🔸 Gospoda Kruszyna – pierogi, ciasto
🔹 Mat-Wer Eldorado Przypraw – przyprawy, herbaty
🔸 Pilchówka Andrzej Pilch – wędliny
🔸 Bałkańskie Smaki – przyprawy i przetwory bułgarskie
🔸 KochamOliwki.pl – na zdrowie – oliwki
🔹 Yerba Mama -napoje na bazie yerba mate
🔹 Smak Natury – oleje naturalne
🔹 Vinori – unikalne wina z dostawą– wina
🔸 Firasek Sweets -syryjskie słodkości
🔹 Słowiańskie Smaki – nalewki i przetwory
🔸 Piekarnia Vitafit – naturalne pieczywo
🔸 Stadion Catering
A poniżej przedstawiamy gości Festiwalu Kulinarnego, zapraszamy na pokazy gotowania na żywo!
Teo Vafidis
Mistrz Kulinarny i podróżnik greckiego pochodzenia.
Autor książki „Filozofia smaku” oraz prowadzący i pomysłodawca dwóch programów podróżniczo kulinarnych
Wyróżniony przez UNESCO za rozpowszechnianie gastronomii opartej na diecie śródziemnomorskiej
Pasjonat kultury i kuchni greckiej, którego największą misją jest dzielenie się nimi z polskimi odbiorcami
Chef Michał Fabiszewski
Podróżnik, MasterChef, Influancer, GlobalChef, doradca kulinarny i wykładowca akademicki, ale nade wszystko szef kuchni.
Gotuje, inspiruje, nie śpiewa.
Doświadczenie zdobywał pod okiem Wojciecha Modesta Amaro w AtelierAmaro, oraz licznych podróży po całym świecie. Obecnie szef kreatywny dla Sodexo Polska oraz trener w Krajowym Instytucie Szkoleniowym. Ambasador kulinarny polskiej wsi a także polskiej kuchni w USA, oraz kilku polskich firm. Szuka w kuchni prawdy i prostoty. Nie akceptuje tępych noży!
SAM O SOBIE: Kradnę termin
terroir [terua] od winiarzy, pozwalam sobie zabrać ich monopol na używanie tego
terminu. Zaryzykuje stwierdzenie że jako pierwszy mam tupet by to zrobić…
tupet, szczyptę odwagi i gram brawury, a może nawet kilka kropel szaleństwa. Ale
czym jest terroir? Z terroir prosto nie jest, bo nie jest namacalne. Jak
feeling w muzyce. Po polsku to niby „siedlisko” ale ten termin
dotyczy głównie miejsca geograficznego i mikroklimatu. Terroir to jednak także
człowiek, jego doświadczenie oraz ewentualne pokolenia doświadczeń szefów
kuchni w symbiozie z miejscem, a efektem tej synergii jest danie, dzieło, a
czasem nawet dzieło sztuki.
Jedzenie ma moc, może inspirować, zaskakiwać, szokować, podniecać, zachwycać i
imponować… Jeśli ktoś jest bogaty wewnętrznie, ma dużą wyobraźnie i
wrażliwość, to wystarczy mu czasem podróż do kuchni i przeżyje więcej niż ktoś
kto zobaczy słonia na safari, ale nie wolno nam zapominać że kuchnia to ciężkie
środowisko, kształtujące wyjątkowo silne charaktery.
Jeśli chcesz zostać wspaniałym kucharzem, powinieneś pracować z najlepszymi,
pamiętając że gotowanie jest zawsze ciężką pracą. Te powtarzane czynności,
często pracochłonne, czasami niewdzięczne, czasem niebezpieczne, są prawdziwym
źródłem szczęścia, gdy stają się dziełem. Według mnie kuchni nie mierzy się w
kategoriach tradycji lub nowoczesności, trzeba w odnaleźć w niej czułość
kucharza. Dzięki pasji wiem że pod koniec życia nie stwierdzę: „przeżyłem tylko
jego długość” bo przeżyję też pełną jego szerokość. Cytując klasyka „Pasja
rodzi profesjonalizm, profesjonalizm daje jakość, a jakość to jest luksus w
życiu.” Często powtarzam: jakość, a nie jakoś… niby jedna literka, a zmienia
tak wiele. Detale!
Pasja stała się rytuałem i jak wszystkie rytuały, gotowanie daje chwilę
wytchnienia od współczesnego gorączkowego tempa życia.
Keep cooking!
Julka Cymbaluk
Zwyciężczyni II edycji programu MasterChef Junior w 2017 r.
„Jej naturalność, nastawienie do życia i autentyczność sprawia, że każdą wolną chwilę, poza szkołą i salą sportową,
spędza na realizacji ulubionego hobby – gotowania. ”

Paulina Foremny
Dwunastoletnia zwyciężczyni 4. edycji programu „Masterchef Junior”. Interesuje się podróżami, sport, gotowanie :-). Obecnie trenuje akrobatykę, lubi też aktywnie spędzać czas (rolki, rower, pływanie, narty). Wcześniej trenowała balet i judo. Jej ulubione potrawy to pizza, spaghetti carbonara, desery.
04.03.2019 PAULINA FOREMNY , OKLADKA KSIAZKI , ZWYCIEZCA MASTERCHEF JUNIOR , FOT. MARCIN KLABAN
Marcin Korczak
Pochodzi z Łodzi . Pasja do gotowania i ciągłego zdobywania nowych umiejętności prowadziła Go między innymi przez staże w Hiszpanii, Francji, pracę w Sopocie
17 lat w gastronomii. Gotowanie to jego pasja. Lata doświadczenia sprawiają, że poznał wiele kuchni Świata a także kuchnię molekularną jednak z zamiłowania najbardziej lubi kuchnię polską z elementami nowoczesnej. W jego pracy prócz smaku zawsze znajdziecie świetną atmosferę – potrafi stworzyć zgrany zespół i nim kierować.
Sytuacja życiowa – miłość skierowała go do Wrocławia gdzie obecnie karmi podniebienia Wrocławian i turystów w Restauracji Akropolis. Restauracja z 20 letnią historią na Rynku Wrocławskim – którą Marcin Korczak niebawem przedstawi w nowej odsłonie kulinarnej a także w nowych wnętrzach.
Szefa Kuchni Restauracji Azyl Radka Błaszczyka
najlepiej określają słowa naszych Gości. „Piekielnie dobry Szef Kuchni”, „najlepsza kuchnia w okolicy”, „jedzenie warte każdych pieniędzy :)”, „raj dla podniebienia”, „prawdziwe mistrzostwo”.
Jego kuchnia to klasyka w odświeżonej i nowoczesnej formie, to zamiłowanie do dobrej jakości produktów i regionalnych wyrobów. A ponieważ stawia na polską kuchnię, bardzo ważna jest dla niego tradycja i sezonowość. Mocno inspiruje się naturą. Sam dba o przyrestauracyjny ogródek, gdzie uprawia zioła i warzywa. Półki w jego kuchni pełne są jego własnych wyrobów, a nalewki Radka to bardzo cenione przez Gości trunki w restauracji. Doskonale zdaje sobie sprawę, ze karmi nie tylko brzuchy, ale także inne zmysły. Jego dopracowane w każdym szczególe dania cieszą nie tylko podniebienie ale także wzrok oraz węch. Jest świetnym szefem dla swojego zespołu. Bierze czynny udział w lokalnych wydarzeniach gastronomicznych. Od zeszłego roku z powodzeniem kształci młodą, przyszłą kadrę gastronomiczna. Do Restauracji Azyl trafił jako młody, aspirujący kucharz. Swoją ciężką pracą, pomysłami i świetnym smakiem udowodnił, ze zasługuje na miano „piekielnie dobrego Szefa Kuchni”.
Restauracja AZYL należy do Grupa Hotelarsko – Gastronomiczna Sp. z o.o. Sp. k
ul. Popiełuszki 26
55-080 Kąty Wrocławskie
Tel. 071 391 32 91
restauracja@hotelazyl.pl
www.hotelazyl.wroclaw.pl
Jesteśmy na FB: @AzylHotelRestauracjaGrillBar
Gospoda 8 Ryb
Gotował będzie szef kuchni Dariusz Pietrzyk i zastępca szefa kuchni Łukasz Nowosielski Gospody 8 Ryb.
Pierwsze skojarzenie ze Stawami Milickimi jest zawsze takie samo: karp! Ryba, którą tak chętnie spożywamy podczas wigilii poza sezonem cieszy się mniejszą popularnością. Kto odwiedzi Gospodę w Rudzie Sułowskiej ma szanse spróbować, jak ciekawe i smaczne są dania z tej ryby przez cały rok. Nasze Menu udowadnia, że karp milicki, to ryba którą można podawać na nieskończenie wiele sposobów i każdy jest dobry.
Serwujemy też inne gatunki ryb słodkowodnych: jesiotra, suma, amura, tołpygę, lina, okonia – wszystkie warte poznania. Niemniej zdrowe niż te morskie, a na pewno świeże, bo hodowane w Stawach Milickich. Pyszne i zdrowe bogactwo Doliny Baryczy.
Nasze Menu opiera się rybach, bo na tym znamy się najlepiej na świecie, ale dla smakoszy mamy też ciekawe dania z innych regionalnych produktów.
Będziemy przygotowywać dania ze świeżych ryb z naszej nowo otwartej przetwórni. Filety nacinane z karpia milickiego oraz z amura.
Gotowe do przyrządzenia przetworzone ryby, które niebawem będzie można kupić w sklepach.
Dodatkowo w skład dań wejdą inne produkty lokalne z Doliny Baryczy.
Wiesław Wróblewski
mistrz kulinarny, organizator wydarzeń kulinarnych w Polsce i zagranicą
Członek Euro-Toques Polska
Członek Polskiej Ekologii
Gotowanie, szukanie nowych smaków, poznawanie kuchni świata towarzyszy Wiesławowi Wróblewskiemu od wielu lat. Swoją pasją lubi dzielić się z innymi, jest organizatorem wielu wydarzeń kulinarnych między innymi: Festiwalu Zbójnickie Jadło o „Złotą Parzenicę”, Festiwalu Beskidzkich Kociołków organizowanych od ośmiu lat w trzech krajach, w Polsce, Czechach i na Słowacji, od wielu lat reprezentuje Polskę na Festiwalu Żućenicy w Tivacie w Czarnogórze. Ponadto przez dwa lata uczestniczył w kręceniu, przez telewizję węgierską, programu kulinarnego „Wędrówka Smaków”, który obejmował kuchnię Czarnogóry, Węgier i Polski.