Międzynarodowe Targi Turystyczne Wrocław - 24-26 lutego 2017, Hala Stulecia

Festiwal Kulinarny

Ważnym elementem podróży, który bardzo cenimy są kulinaria. Pewnie dlatego, Festiwal Kulinarny cieszy się bardzo szerokim zainteresowaniem.

Tak będzie i w tym roku. Przygotowaliśmy dla Państwa wiele atrakcji.

Piątek będzie poświęcony kuchni z całego świata - japońskiej, francuskiej i włoskiej. Najlepsi fachowcy przygotują dla Państwa pyszne dania charakterystyczne dla wymienionych krajów.

W sobotę odwiedzający posmakują tradycyjnych kuchni regionalnych. Zasmakujemy w potrawach m.in. z  Dolnego Śląska, z Wielkopolski,  z woj. Warmińsko-Mazurskiego oraz Śląska. Na scenie odbędą się pokazy i konkursy z nagrodami.

Niedziela będzie odpoczynkiem po sytych daniach z piątku i soboty. A jak odpoczynek to przy dobrej kawie i słodkościach lub przy winie. Bariści zaparzą nam wyśmienitą kawę, ale też pokażą alternatywne sposoby jej parzenia. Dla miłośników wina - warsztaty sommelierskie.

W ramach festiwalu pojawią się również wystawcy z produktami regionalnymi i ekologicznymi.

 

Scena Festiwalu Kulinarnego

PIĄTEK | 24.02 | KUCHNIE ŚWIATA | PŁYTA GŁÓWNA

10:45 - 11:45 Czesław Kojot - SUSHI | Kuchnia japońska
12:15 - 13:00 Zibi Steczek - Konkret | Kuchnia amerykańska - steki z polskiej dojrzewającej wołowiny
14:00 - 15:00 Ristorante Liberta7 | Kuchnia Włoska
15:15 - 16:00 Philipiak Milano

SOBOTA | 25.02 | KUCHNIE REGIONALNE | PŁYTA GŁÓWNA

10:45 - 11:45 Mariusz Kuś - Hotelik Orański | Kuchnia Warmii i Mazur
12:45 - 13:45 "Nowicki Naturalnie" i "P jak Pysznie" | Regionalna kuchnia wielkopolska
14:00 - 15:00 Polska Akademia Sztuki Kulinarnej | Kuchnia Dolnośląska - Waldemar Załuski
15:15 - 16:00 Philipiak Milano

NIEDZIELA | 26.02 | DESERY | PŁYTA GŁÓWNA

10:45 - 11:45 Simon COOKs by Szymon Czupkiewicz | Desery
12:15 - 13:00 Łyczek Herbaty | Ceremonia parzenia chińskiej herbaty
14:00 - 15:00 Marcin Rusnarczyk - Etno Cafe | Pokaz parzenia kawy
15:15 - 16:00 Krasnolód | Lody rzemieślnicze

 

Sala konferencyjna 1

10:00 - 11:15 Piotr Lipiński | "Sommelier w restauracji" - prelekcja z degustacją
12:45 - 14:00 Krzysztof Porębski | "Mity na temat wina" - warsztaty sommelierskie

 

Strefa produktów regionalnych

Po raz kolejny zasmakujcie wyjątkowych produktów przygotowywanych z naturalnych składników według tradycyjnych receptur. Będzie zdrowo, naturalnie i słodko. Spragnionych zaprosimy na rzemieślnicze piwa i cydry. To wspaniała okazja do spróbowania przepysznych pierogów, przysmaków ukraińskich i pachnącego wiejskiego chleba ze smalcem. Cennych o tej porze roku wartości dostarczą nam kiszonki, miody, oleje i rozgrzewające herbaty. O urodę oprócz zdrowego jedzenia pomogą zadbać bułgarskie kosmetyki różane. Szeroka gama przypraw z pewnością odmieni wasze domowe dania. Wielbicieli słodkości na pewno skuszą podlaskie sękacze, tureckie baklawy i wrocławskie lody.

Wystawcy:
Browar Profesja
Owocowa Manufaktura - Cydr z Gór Orlickich
Motławianka
Cheborek
Kozacka Chatka
Krasnolód
Arvalava
Kosmetyki z Doliny Róż Małgorzata Wrotna
Luksus Paweł Magiera
Andrea Herbaty
Oleje "Smak Natury"
Pasieka Zuzia
Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder
Gospoda Kruszyna
MAT-WER naturalne przyprawy
Cukiernia Zaniewicz
Sunvita

 

Partnerzy Festiwalu Kulinarnego:

 

                                          konkret  PASK   purena   logo etnocafe CMYK braz 3   Logo patelnia białe poziomR